EKSPRESY

KILKA SŁÓW O EKSPRESACH DO KAWY

Kawa to jeden z ulubionych napojów Polaków. Jej smak i aromat pobudza ciało i zmysły, zwyczajnie sprawiając nam przyjemność. Co zrobić by w domowym zaciszu cieszyć się smakiem dobrej kawy? Odpowiedź jest jedna – kupić ekspres do kawy!


Na rynku jest kilka podstawowych rodzajów urządzeń do parzenia kawy. Możemy wybierać wśród ekspresów przelewowych, popularnych kapsułkowców czy ekspresów kolbowych. Wybór tak naprawdę zależy od naszych preferencji smakowych, nie da się jednak ukryć, że w warunkach domowych najlepszą kawę przygotuje dla nas automatyczny ekspres ciśnieniowy. Łączy w sobie bowiem prostotę obsługi z doskonałym smakiem kawy. Na rynku jest bardzo wiele urządzeń, często podobnych z wyglądu, różniących się jednak funkcjami i ceną. Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu do kawy? Oto kilka wskazówek, które pozwolę na wybór optymalnego dla nas urządzenia.

  • CIŚNIENIE

Dla smaku i aromatu kawy ważne jest ciśnienie jakie wytwarza nasz ekspres. Ciśnienie to siła z jaką podgrzana woda będzie przepływała przez zmielone ziarna i zabierała z nich smak i aromat. Większość automatycznych ekspresów do kawy dostępnych na rynku wytwarza ciśnienie maksymalne na poziomie 15 barów i tyle wystarczy by cieszyć się smakiem kawy w domu.

  • POJEMNOŚĆ

Ważnym elementem w kupowanych urządzeniach jest wielkość zbiorników na wodę i fusy. Ekspres zużywa wodę nie tylko do parzenia kawy, ale także do spieniania mleka i czyszczenia i przepłukiwania się przed i po zakończeniu pracy. Warto, żeby ekspres miał w miarę duży zbiornik na wodę. idealnym rozwiązaniem jest zbiornik o pojemności około 1,5l. Takie rozwiązanie pozwala nam na wygodne użytkowanie bez konieczności ciągłego dolewania wody do zbiornika.

  • MOC NAPARU

Tańsze ekspresy do kawy nie posiadają regulacji mocy naparu kawy. Te nieco droższe pozwalają regulować moc kawy i jej wielkość przy pomocy pokrętła lub przycisków. Jeżeli jednak z ekspresu będzie korzystało kilka osób, a każdy z nich lubi inną kawę, warto zadbać o to by ekspres miał funkcję programowania. Wiele ekspresów pozwala na definiowanie profili użytkowników (nawet po imionach) i przypisanie im konkretnej mocy, pojemności no i rodzaju kawy. Przy takich udogodnieniach musimy się jednak liczyć z wyższą ceną urządzenia.

  • MŁYNEK DO KAWY

Większość oferowanych na naszym rynku automatycznych ekspresów do kawy posiada wbudowane młynki do kawy. Napój przygotowany jest z kawy w ziarenkach, które są mielone przez urządzenie bezpośrednio przed zaparzeniem kawy, co pozwala na uzyskanie wspaniałego aromatu napoju. Młynki w ekspresach do kawy mogą być wyposażone w żarne ceramiczne lub stalowe. Ceramiczne pracują ciszej, ale w wielu przypadkach przy ich uszkodzeniu konieczna jest wymiana całego młynka. Żarna wykonane ze stali nierdzewnej można po uszkodzeniu naostrzyć bądź wymienić na nowe bez konieczności wymiany całego młynka do kawy.

  • KAWA CZARNA CZY BIAŁA

Wybierając ekspres do kawy należy odpowiedzieć sobie na pytanie jaką kawę lubimy – czarną czy mleczną. Na rynku są urządzania, które zaparzają wyłączne espresso, są też takie, które pozwalają na przygotowanie kaw z mlekiem, popularnej cappuccino czy latte. W ekspresach do kawy dostępne są 3 podstawowe sposoby spieniania i podgrzewania mleka:

1. dysza spieniająca – rozwiązanie najprostsze i najtańsze. Jest to rurka, którą  para wytworzona przez ekspres jest podawana na zewnątrz. Nagrzewa i napowietrza ona mleko, które do tej czynności trzeba wlać do oddzielnego pojemnika – dzbaneczka lub kubka. Przygotowanie takim sposobem idealnie spienionego mleka nie jest łatwe, wymaga nieco wprawy i doświadczenia.

2. automatyczna dysza cappuccino – jest to system składający się z wężyka, który wkłada się do kartonu z mlekiem. Urządzenie zaciąga mleko do środka, gdzie je spienia i podgrzewa, a mleczna pianka wylewa się już bezpośrednio do kubka lub filiżanki. Rozwiązanie nie wymaga wielkiej wprawy od użytkownika. Dyszę oczywiście należy okresowo czyścić i usuwać z niej resztki mleka.

3. Dzbanek spieniający mleko – dzbanek jest elementem wyposażenia ekspresu, przechowuje się go napełnionego mlekiem w lodówce, a w momencie przygotowania napoju „podpina” do ekspresu do kawy. System ten umożliwia przygotowania kaw mlecznych za pomocą jednego przycisku a jego użytkowanie jest bardzo proste. Rozwiązanie ma też wady: dzbanek wymaga regularnego czyszczenia obwodów mleka a za ekspresy wyposażone w dzbanki spieniające trzeba z reguły zapłacić wyższą cenę.

Większość ekspresów do kawy to urządzenia wolnostojące, ale są też takie, które można zabudować w kuchni. Przy wyborze ekspresu do kawy pamiętać należy, że w przypadku jakiejkolwiek awarii te wolnostojące można po prostu zawieźć do serwisu, a te zabudowane wymagają  wizyty serwisanta na miejscu i poświecenia dodatkowego czasu na ich wymontowanie.

Pamiętać należy, że nawet najdroższy ekspres do kawy wymaga uwagi ze strony użytkownika. Regularne odkamienianie i czyszczenie ekspresów do kawy jest podstawą ich prawidłowego funkcjonowania. Pozwala uniknąć niespodziewanych awarii ekspresów i cieszyć się wspaniałym aromatem kawy. Ekspresy do kawy, które posiadają funkcję automatycznego czyszczenia i odkamieniania informują użytkownika o konieczności usunięcia kamienia i wyczyszczeniu urządzenia. Czynności te najlepiej wykonać  niezwłocznie po sygnale nadanym przez ekspres do kawy. Urządzenia, które nie mają takiej funkcji, należy odkamieniać co 200 – 300 przygotowanych porcji kawy lub odpowiadającym tej ilości okresach czasowych np. 1 raz w miesiącu.  Do wykonania tych czynności zaleca się stosowanie preparatów dedykowanych do ekspresu do kawy jaki posiadamy, jednak nie jest to warunek konieczny. Konieczne jest jednak przestrzeganie zasady, że nie używamy preparatów nie przeznaczonych do ekspresów do kawy! Podzespoły i części użyte do produkcji ekspresów do kawy są przystosowane tylko do wskazanych środków odkamieniających i czyszczących. Nieodpowiednie czyszczenie może nie tylko nie usunąć kamienia z urządzenia, ale doprowadzić do jego uszkodzenia. Ryzykujemy także znacznym pogorszeniem smaku kawy!

  • KAWA

Wybór odpowiednich ziaren przekłada się na smak napoju. Większość dostępnych na rynku kaw ziarnistych to mieszanki gatunków arabiki i robusty. Na rynku dominują ziarna arabiki, która pozwala cieszyć się kawą delikatną w smaku, ale pachnącą i aromatyczną. w celu wzmocnienia smaku kawy do mieszanej dodaje się robustę. Im jest jej więcej w mieszance, przygotowany napój nabiera mocy i głębokiego smaku. Wybierając więc kawę idealną dla siebie zwrócić należy uwagę na gatunek ziaren z jakich ją przygotowano. 100% arabika będzie idealna dla miłośników łagodnego, słodkawego smaku. Tym, którzy szukają w kawie mocy poleca się mieszanki o zawartości robusty od 40 do 80%.

  • WODA

Jakość wody zdecydowanie wpływa na smak kawy, a twarda woda zdecydowanie ten smak pogarsza. Ekspres do kawy ze względu na swoją budowę i funkcję jest szczególnie narażony na "niszczycielskie" działanie kamienia. Jego odkładanie jest przyczyną większości usterek z jakimi mamy do czynienia w naszym warsztacie. Skuteczną metodą walki z kamieniem jest stosowanie filtrów do wody. Część ekspresów wyposażonych jest w opcję stosowania filtra w zbiorniku na wodę. Pamiętać należy, że wymiana filtrów umieszczonych bezpośrednio w zbiorniku na wodę powinna być przeprowadzona regularnie,  po przefiltrowaniu 50 litrów wody lub co 2 miesiące. Po tym czasie filtr przestaje działać i przestaje spełniać swoją funkcję. W ekspresach ciśnieniowych dla których producent nie przewidział możliwości umieszczenia filtra w zbiorniku na wodę polecamy stosować wodę filtrowaną przy pomocy popularnych filtrów dzbankowych. Filtry dzbankowe pozwalają na przefiltrowanie około 200 litrów wody, są także tańsze w zakupie i pozwalają na wykorzystanie filtrowanej wody także do picia, czy gotowania. Są jednak mniej wygodne w użytkowaniu od filtrów umieszczonych bezpośrednio w zbiorniku na wodę. Zdecydowanie polecamy stosowanie filtrów do wody! Zastosowanie filtracji pozwala zoptymalizować jakość wody stosowanej nie tylko w celu przygotowania kawy ale także wody pitnej w domu. Oznacza to ograniczenie osadzania się kamienia, ale także oczyszczenie wody z chloru oraz metali pochodzących z instalacji wodociągowej. Pozwala także ograniczyć częstotliwość przeprowadzania procesu odkamieniania w ekspresie do kawy, jednak z uwagi na prawidłowe działanie ekspresu nie należy  z tej czynności całkowicie rezygnować.

 

Podsumowanie: Ekspres do kawy pozwoli na zaparzenie pysznej, aromatycznej kawy w domu. Rodzaj urządzenia należy dobrać do wielkości rodziny, która będzie z niego korzystać, ilości kaw zaparzanych w ciągu dnia i rodzaju ulubionych kaw.